Alljig

Alljig čisti material na osnovi vodne posteljice in moči zraka. Uporabljamo ga za čiščenje proda, peska, premoga, železove rude, industrijskega materiala, drobljenega kamna, drobljenega materiala, kovine, odpadkov, materiala za recikliranje in žlindre. Kapaciteta je lahko od 5-700 t/h, osnovni material od 1-150 mm.

Alljig sprosti material za obdelavo in vanj spusti vodo, da nastanejo plasti zrn glede na njihovo specifično težo. Ločijo se težki materiali od lahkih, odpadnih materialov. Signali senzorjev, uporabljeni v alljig sistemu so elektronsko zapisani in obdelani ter regulirajo natančno količino težkega materiala ob vstopu. Ta inovativen sistem je prijazen uporabnikom in zahteva malo vzdrževanja, varčuje z energijo in je cenovno ugoden.

Primer delovanja postrojenja v kraju Kufstein, Nemčija:

Material 4-32 mm se dozira s transportnim trakom v napravo Alljig 1400. V napravi se iz materiala izloči les. Material gre takoj na 2-etažno sito, kjer se razseje na frakcije 4-8 mm, 8-16 mm in 16-32 mm. Les gre na odcejevalno sito.

Od desne proti levi – material vstopa v napravo, kjer se dodaja voda v pulzih. Material in les se zaradi gibanja vode ločita po specifični teži. Izpust določa nivo kvalitetnega materiala, ki gre takoj naprej na dvoetažno sito. Les z vodo nad nivojem izpusta gre na odcejevalno sito.

Na odcejevalnem situ se les zadrži in pade na deponijo, voda gre v vmesni bazen.

Primer ločevanja lesa iz materiala v Italiji: