CRM 600 – sekundarni udarni reverzibilni drobilec v delu

V Posavju je pričel z drobljenjem abrazivnega in žilavega dolomita drobilec CRM 600. Udarni reverzibilni drobilec se je pokazal odlično pri drobljenju materiala 30-100 mm v zaprtem krogu z mobilno sejalnico in proizvodnji 0-4 mm ter +8 mm. Frakcija 4-8 mm se vrača na ponovno drobljenje v drobilec. V kamnolomu ostajajo viški frakcij 4-8 mm. Z istim drobilcem smo jih brez težav zdrobili v 0-4 mm.

Drobilec CRM 600 je zamenjal dva kladivna mlina BL3 na kamionih. Udarni drobilec tipa CRM je posebej oblikovan za drobljenje trdih materialov, v tem primeru žilavega in abrazivnega dolomita. Obrabni deli stroja, ki so najbolj obremenjeni med delom so jekleni odlitki z dodatkom krom molibdena, kar zagotavlja dolgo življenjsko dobo in nizke stroške vzdrževanja.

Rotor ima tri udarne letve in po dve odbojni plošči na obeh straneh. Nastavitev odprtine in odpiranje drobilca je hidravlično, kar poenostavlja vzdrževanje. Udarne letve in obloge v drobilcu so iz vzdržljivega krom-molibdenovega jekla. Rotor se vrti v obe strani, izmenično, s tem se poveča enakomernost izkoristka letev in oblog.

Princip delovanja: Material 30-100 mm (lahko tudi do 250 mm) nakladamo v bunker. Dozator pod bunkerjem ga enakomerno dozira na trak in v drobilec CRM 600. Drobljen material izpod drobilca pada na trak, ki ga nosi v obstoječo mobilno sejalnico. Material 0-4 mm in +8 mm gre na svoji deponiji, material 4-8 mm pa se vrača s trakom sejalnice ponovno na drobljenje.